Меню

Свинско по съчуански

21 май 2022 | 12:09 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
6 бр. листа от маруля, накъсани 
1 щипка сол
2 чаени лъжици вода 
1 чаена лъжица царевично нишесте 
½ кг свинско филе, нарязано на кубчета или жулиени
1 чаена лъжица оризово вино (саке)
¼ чаена лъжица сол 
2 супени лъжици пилешки бульон
2 супени лъжици соев сос 
½ чаена лъжица балсамико 
½ чаена лъжица захар 
3 и ½ супени лъжици олио 
1 супена лъжица чушки, нарязани 
2 чаени лъжици сос чили 
3 стръка пресен лук, нарязан 
2 скилидки чесън, пресован 
Пресен корен джинджифил (колкото палец)
45 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Обелете и нарежете джинджифила на тънки жулиени. Нарежете месото и зеленчуците. Поръсете накъсаната маруля с малко сол в купа. Разбъркайте и оставете настрана. 

Смесете водата с нишестето. Разбъркайте добре до получаване на гладка паста. Прехвърлете половината от нишестето в по-голяма купа. Добавете в него нарязаното месо, оризовото вино и ¼ чаена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете да постои в маринатата за 10 минути. 

Разбъркайте останалото нишесте с бульона, соевия сос, оцета и захарта в друга купа. Загрейте олиото в дълбок тиган на висока температура. Добавете в него месото заедно с маринатата. Гответе с разбъркване около 3-4 минути. Добавете чушките и чили соса. Гответе, докато олиото почервенее или около една минута. 

Прибавете пресния лук, чесъна, джинджифила и гответе, докато станат леко прозрачни или още минута-две. Накрая добавете марулята и сотирайте за 2 минути с разбъркване. Накрая залейте със соса и гответе още 3 минути, докато се сгъсти леко. 

Снимка: istock 

Опитайте още: 

Свинско по китайски със сладко-кисел сос

17 рецепти за сочно свинско


10 рецепти от китайската кухня

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай