Меню

Кексчета с глазура от течен шоколад

19 юни 2022 | 12:21 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
¼ чаша бяла захар 
½ чаша кафява захар 
¾ чаша брашно 
¼ чаша какао 
¾ чаена лъжица бакпулвер 
¾ чаена лъжица сода 
½ чаена лъжица сол 
1 яйце 
¼ чаша олио 
½ чаша + 2 с.л. прясно мляко
2 чаени лъжици ванилов екстракт
1 чаша течен шоколад
¼ чаша гореща вода
125 г масло, меко 
5 чаши пудра захар
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцето и разбийте с миксер. Добавете олиото, ½ чаша мляко и ванилията. Разбийте с миксера.

Добавете горещата вода. Тестото ще се разреди леко, което е нормално. Покрийте гнездата за мъфините с хартиени кошнички. Разпределете сместа в тях. Пълнете до половината, защото ще прелеят, ако са пълни догоре. Печете около 15 до 18 минути, докато отгоре са изцяло опечени. Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно върху решетка.

За глазурата:

Смесете течния шоколад на стайна температура с мекото масло в купа. Разбийте с миксер до пухкава смес. Добавете пудра захарта на части, като разбивате след всяко прибавяне. Добавете 2 супени лъжици мляко и 1 чаена лъжица ванилов екстракт. Разбийте добре. Продължете да добавяте пудра захар, докато свърши. Разбивайте още няколко минути на висока скорост, докато се получи гладка глазура.

Прехвърлете глазурата в пош с къдрав звездовиден накрайник. Украсете кексчетата с глазурата. Приберете в хладилник за 30 минути, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай