Меню

Маслен кекс с лимонов крем

16 август 2022 | 05:20 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За тестото:
225 г масло
300 г брашно
½ супена лъжица бакпулвер
100 г захар
½ супена лъжица сол
За пълнежа:
4 яйца
Кората от ½ лимон, настъргана
½ чаша лимонов сок
200 г захар
40 г брашно
Пудра захар за поръсване
60 мин

  • Порции: 10 мин

Продукти
Приготвяне

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта. Разбъркайте ги с телена бъркалка. Добавете мекото масло, което не е прекалено топло, добре е да е по-студено. Намачкайте го, за да се получат едри трохи. Притиснете тестото на дъното на правоъгълна форма за печене. Натиснете добре с лъжица или с дъното на чаша. Печете за около 20-25 минути в загрята на 175 градуса фурна.

Междувременно направете крема. Смесете захарта, лимоновата кора, сока, брашното, яйцата в купа. Разбийте с миксер. Залейте основата на сладкиша. Върнете във фурната за още 20 минути на същата температура. Извадете от фурната. Оставете да изстине и внимателно го извадете от формата, като го обърнете.

Прехвърлете върху решетка и оставете да изстине напълно. Поръсете обилно с пудра захар и нарежете на квадрати.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай