Меню

Кекс с пекан, сметана и крамбъл

6 август 2022 | 05:00 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
За крамбъла: 
1 и ½ чаши пекан, нарязани 
1/3 чаша захар
1/3 чаша кафява захар
1 чаена лъжица канела 
1 щипка сол
3 супени лъжици разтопено масло 
За кекса: 
1 и ½ чаши брашно
½ чаена лъжица сол
1 чаена лъжица бакпулвер
¾ чаена лъжица сода
½ чаша масло
1 чаша захар
2 големи яйца
1 и ½ чаена лъжица ванилия
1 чаша заквасена сметана
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с малко мазнина. Смесете пеканите, 1/3 чаша бяла захар, кафявата захар, канелата, солта и разтопеното масло. Трябва да се получи груба трошлива смес.

В отделна купа смесете брашното, солта, бакпулвера и содата за кекса. В трета купа смесете маслото, 1 чаша захар и разбъркайте с шпатула, докато се разтворят и смесят. Добавете 1 яйце и разбийте до гладкост. Добавете другото яйце и отново разбийте. Добавете ванилията и сметаната. Разбийте с миксера.

Добавете сухите съставки за кекса. Разбийте с миксера до хомогенна смес. Излейте половината от тестото в подготвената тава. Отгоре добавете половината от крамбъл сместа. След това излейте останалото тесто, а върху него останалия крамбъл.

Печете в загрята фурна за 35 минути или до златисто. Охладете напълно, преди да нарежете и сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай