Меню

Домашен солен карамел

12 октомври 2022 | 06:20 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 чаша бяла захар
5 супени лъжици масло, нарязано 
½ чаша течна сметана
1 супена лъжица разбита сметана 
1 щипка сол
45 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Поставете захарта в тенджера с дебело дъно. Загрейте на средна към висока температура. Разбърквайте постоянно, докато захарта се разтопи. Продължете да бъркате за около 10 минути, докато захарта започне да се сгъстява.

Спрете да бъркате и изчакайте малко захарта да започне да пуши леко и да потъмни цвета си или между 4 и 8 минути в зависимост от силата на котлона. Свалете от огъня и изчакайте 30-40 секунди. След това изсипете маслото в нея, разбъркайте много добре, докато се разтопи.

Бавно налейте половин чаша сметана. Ще се образуват балончета. Не спирайте да разбърквате. Излейте останалата сметана и лъжицата разбита сметана. Разбъркайте до получаване на гладък и пухкав сос. Накрая поръсете със солта и оставете да изстине напълно преди сервиране.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай