![За тортата:
200 г черен шоколад
150 г масло
6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
2/3 ч.ч. пудра захар
1 и 1/2 чаши лешниково брашно
Шоколадова глазура:
300 г черен шоколад
2/3 чаша течна сметана за готвене](/media/files/resized/article/654x358/886/876feb50b1a16737e5ef414b44f12886-fc45fecc0e6e3c0d7e672b2d3de4c8e8.jpg)
-
Порции: 8-10
Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете подходяща тава и поставете в нея хартия за печене, по стените ѝ включително. Разтопете маслото и шоколада заедно на водна баня и оставете настрана, за да се охлади шоколадовата смес. В купа с помощта на миксер разбийте до получаването на леко кремообразна смес жълтъците и захарта.
След това добавете брашното от лешници и отново разбийте добре. Отделно разбийте до получаването на снежни връхчета белтъците. Добавете ги към останалите съставки постепенно, слагайки от тях малко по малко. Разбърквайте всичко с помощта на шпатула. Изсипете тестото в подготвената тава. Печете около 40 минути или до готовност, пробвайте тестото с помощта на клечка за зъби.
След като изпеченото тесто се охлади може да го поставите в подходяща чиния. За да приготвите глазурата, на слаб огън в малка тенджера комбинирайте шоколада и сметаната. Бъркайте докато се получи гладка смес, след това може да залеете тортата и да украсите по ваше желание.
Снимка: iStock
Вижте още: