Снимка: istock
Ако имате малко време и искате да приготвите нещо сладичко, но сякаш идеите ви са се изчерпали – предлагаме ви една интересна вариация на пай. Неговите корени са от Англия, но той е най-популярен в южните щати на САЩ. Закусвални и капанчета го предлагат, а феновете му са многобройни. Искате ли да узнаете рецептата на този южняшки пай? Ето я и нея:
Необходими продукти:
За кората за пая ще ви трябват:
За да направите кората за пая – първата стъпка е да смесите всички съставки (без водата). Размесвайте докато се получи зърнесто тесто. След това добавете водата. Когато усетите, че тестото е готово – направете го на малка топка, притиснете леко, за да се сплеска, увийте в найлоново фолио и оставете да се охлади в хладилник за около час. След това извадете и оставете на стайна температура. Набрашнете повърхността, върху която ще разточвате тестото. След като приключите с разточването – прехвърлете тестото в тавичката – то трябва да покрие дъното, а пък по стените ѝ да има ръбче около 3 см. Набодете го с вилица и върнете отново в хладилника за около 20 минути. Поставете отгоре хартия за печене, а вътре сложете равномерно разпределени „тежести“ – например – бобови зърна. Те няма да позволят на кората да промени формата си. Печете на 200 градуса за около 15-20 минути. Ако има нужда – допечете за още 5-10 минути, докато кората стане кафеникава. Разбъркайте жълтъка с щипка сол, намажете коричката и върнете във фурната за 1-2 минути.
Време е да приготвите пълнежа
Смесете маслото, захарта и ванилията. Започнете да добавяте и яйцата – едно по едно. След това сложете нишестето, млякото и оцета и разбъркайте добре. Така приготвената смес изсипете върху кората за пай. Печете 10 минути на загрята фурна (на 200 градуса), а след това намалете до 150 градуса и печете още 40 минути. Извадете от фурната, оставете да се охлади и сервирайте с бита сметана. Да ви е сладко!
Вижте още: