Вкусен чез пай

Опитайте това южняшко изкушение

15.10.2022г. / 05 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате малко време и искате да приготвите нещо сладичко, но сякаш идеите ви са се изчерпали – предлагаме ви една интересна вариация на пай. Неговите корени са от Англия, но той е най-популярен в южните щати на САЩ. Закусвални и капанчета го предлагат, а феновете му са многобройни. Искате ли да узнаете рецептата на този южняшки пай? Ето я и нея:

Необходими продукти:

  • 2 ч. ч. захар;
  • 1 ч. л. есенция ванилия;
  • 4 яйца;
  • ½ ч. ч. брашно;
  • 1 с. л. царевично нишесте;
  • ¼ ч. ч. неподсладено кондензирано мляко;
  • 1 с. л. оцет;
  • 100 мл бита сметана.

За кората за пая ще ви трябват:

  • 175 г брашно;
  • 125 г масло;
  • 80 мл студена вода;
  • 1 ч. л. захар;
  • 1 жълтък;
  • щипка сол.

За да направите кората за пая – първата стъпка е да смесите всички съставки (без водата). Размесвайте докато се получи зърнесто тесто. След това добавете водата. Когато усетите, че тестото е готово – направете го на малка топка, притиснете леко, за да се сплеска, увийте в найлоново фолио и оставете да се охлади в хладилник за около час. След това извадете и оставете на стайна температура. Набрашнете повърхността, върху която ще разточвате тестото. След като приключите с разточването – прехвърлете тестото в тавичката – то трябва да покрие дъното, а пък по стените ѝ да има ръбче около 3 см. Набодете го с вилица и върнете отново в хладилника за около 20 минути. Поставете отгоре хартия за печене, а вътре сложете равномерно разпределени „тежести“ – например – бобови зърна. Те няма да позволят на кората да промени формата си. Печете на 200 градуса за около 15-20 минути. Ако има нужда – допечете за още 5-10 минути, докато кората стане кафеникава. Разбъркайте жълтъка с щипка сол, намажете коричката и върнете във фурната за 1-2 минути.

Време е да приготвите пълнежа

Смесете маслото, захарта и ванилията. Започнете да добавяте и яйцата – едно по едно. След това сложете нишестето, млякото и оцета и разбъркайте добре. Така приготвената смес изсипете върху кората за пай. Печете 10 минути на загрята фурна (на 200 градуса), а след това намалете до 150 градуса и печете още 40 минути. Извадете от фурната, оставете да се охлади и сервирайте с бита сметана. Да ви е сладко!

Вижте още:

Коментирай