Меню

Ябълков пай със заквасена сметана и орехи

3 ноември 2022 | 11:50 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 бр. готово тесто за пай
1 чаша заквасена сметана 
1 голямо яйце
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
6 бр. ябълки, нарязани 
6 супени лъжици масло
1 чаша брашно 
½ чаша кафява захар
½ чаша бяла захар
½ чаша счукани орехи 
½ чаена лъжица канела 
¼ чаена лъжица сол
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Охладете тестото за пай в хладилника за поне няколко часа, преди да го използвате.

В купа разбийте заквасената сметана, яйцето, лимоновия сок, ванилията. Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Добавете ги внимателно към сместа и разбъркайте с лъжица. Разстелете тестото за пай в намазнена тава или форма за пай. Излейте сместа върху тестото. Печете за около 30 минути в загрята фурна. Намалете температурата на 170 градуса и печете за още 20 минути.

Междувременно разтопете маслото. Пресейте брашното, двата вида захар. Добавете към тях счуканите орехи, канелата, солта и накрая разтопеното масло. Разбъркайте, докато се получат трохи или крамбъл. Покрийте пая с получения крамбъл и печете за още 20 минути, докато добие хрупкава коричка. Оставете да изстине напълно, преди да нарежете и сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай