Меню

Рецепта за наан – индийски питки на тиган

30 декември 2022 | 14:19 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1/2 чаша топла вода
1 ч.л. захар
3 ч.л. суха мая
2 и 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сол
4-5 с.л. олио или зехтин
масло за намазване на питките
130 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В купичка комбинирайте водата, захарта и маята. Разбъркайте много добре и изчакайте 10 минути, за да се активира маята. Отделно в дълбока купа сипете брашно и направете кладенче. Добавете млякото, маята, солта и олиото. Всичко се разбърква много добре.

Омесва се гладко тесто, което се слага в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час. След това се разпределя на 8 топки, които отново се оставят да втасат (ползвайте леко намазнена тава, за да ви е по-удобно).

Всяка топка се разточва тънко с точилка. Питките се изпичат от двете страни в тиган с незалепващо покритие. Когато отделяте всяка изпечена питка в чиния, още докато е топла я намазвайте с разтопено масло. Към него по желание може да добавите стрит чесън или подправки на вкус като смлян кимион, червен пипер. Сервирайте с разядки, салата или любимо ястие.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай