![1 и ¼ чаши брашно
½ чаша тъмна кафява захар
2 чаени лъжици бакпулвер
½ чаена лъжица сода
1 чаена лъжица сол
½ чаена лъжица канела
1 чаша овесени ядки, фини
½ чаша кисело мляко
½ чаша ябълково пюре
¼ чаша олио
1 голямо яйце
1 чаена лъжица ванилов екстракт
2 големи зелени ябълки, обелени и настъргани
1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет
½ чаша пудра захар](/media/files/resized/article/654x358/7c1/dde4e05b1f2b5e35cc5dee768ca107c1-a70be05befe1ff5c195d177f61141b39.jpg)
-
Порции: 12
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете 12 форми за мъфини с малко олио и покрийте с хартия или кошнички. В голяма купа пресейте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, солта и канелата. Към тях добавете овесените ядки и разбъркайте.
В отделна купа смесете киселото мляко, ябълковото пюре, олиото, яйцето и ванилията. Разбийте добре с бъркалка или миксер. Добавете сместа към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят изцяло.
Разпределете сместа в подготвените форми за мъфини, като пълните до половината. Печете в загрята фурна за около 25-30 минути или до суха клечка. Извадете формите, поставете ги върху решетка да изстиват за около 10-15 минути. Извадете мъфините от формите и оставете върху решетката до пълното им изстиване преди да сервирате.
Снимка: iStock
Вижте още: