-
Порции: 10
Загрейте фурната на 170 градуса. Напръскайте форма за торта със спрея. Покрийте с алуминиево фолио.
За основата:
Натрошете бисквитите или ги смелете в кухненски робот заедно с разтопеното масло и захарта. Притиснете към дъното на формата с помощта на чаша, така че да разпределите основата добре.
Печете основата за 7-8 минути. Извадете и сложете върху решетка за 30 минути да изстине. Междувременно отново загрейте фурната на 170 градуса. Смелете ягодите в кухненския робот, като си оставите 10 ягоди за декорация. Останалите направете на пюре.
За крема:
Разбийте сметаната с миксера. Добавете към нея захарта, крема сиренето и брашното, разбийте за още 1 минута. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. Накрая добавете жълтъците, отново един по един. След като са се смесили и разбили добре, добавете ягодовото пюре, ванилията, лимоновите корички и сок. Разбийте до пълното хомогенизиране на сместа.
Внимателно излейте крема върху блата. Сложете във фурната на най-долния рафт, като на дъното на фурната поставите тавичка с вода. Печете за около 1 час и 10 минути, най-много 20. Изключете фурната и оставете чийзкейка да стои вътре на затворена врата на фурната за още 30 минути до 1 час.
Извадете чийзкейка от фурната, прокарайте нож по ръба му, за да го отделите от формата. Оставете да изстине напълно върху решетка за минимум 2 часа. След това го сложете в хладилника за поне 8 часа или за през нощта.
За ганаша и декорацията:
Загрейте сметаната на слаб огън в тенджера. След като започне леко да бълбука, залейте с нея шоколада и разбърквайте с шпатула, за да го разтопите напълно без бучки. Оставете да постои така 1 минута. След като се е охладил, разбърквайте ганаша през 20 минути, докато изстине.
Залейте чийзкейка с ганаша. Декорирайте с ягодите – цели или разполовени по ваше желание. Върнете в хладилника за още минимум 1 час преди да сервирате.
Забележка: По желание може да настържете шоколад върху ганаша или да поръсите щедро с какао.
Снимка: iStock
Вижте още: