Меню

Великденски хляб

06.04.2008г. / 12 43ч.
Аз жената
Великденски хляб

Продукти:
4 сварени и боядисани яйца
3 яйца
500 г брашно тип 500
40 г мая
100 г захар
1 пак. краве масло
кората на 1 портокал
щипка сол
1 ч. л. анасон
1 жълтък
50 г сусам

Приготвяне:
Разтворената мая с 1 с. л. захар и 6 с. л. топла вода и малко брашно се оставя на топло за около половин час да шупне. Брашното се слага в голяма купа, прави се кладенче, добавя се маята, разтопеното масло, настърганата кора на портокала, захар та, 3 яйца, солта и анасона. Замесва се тестото. Омесва се добре, поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса поне за един час. Тогава тестото отново се меси върху набрашнена повърхност. 2/3 от тестото се оформя като продълговата пита и се слага в намазнена правоъгълна тава. Останалата 1/3 тесто се разделя на 4 части и се оформят 30 см-ви рула и после 2 по 2 се сплитат на плитка. С тях се обикаля отстрани основната пита. Отгоре се намазва с разбит жълтък с 1 с. л. вода, ръси се със сусам. Оставя се да втаса отново за половин час. Правят се 4 вдлъбнатини в питата, където се поставят боядисаните яйца. Пече се в загрята фурна на 190 градуса за 40 мин.

Коментирай