-
Порции: 10
Начин на приготвяне:
1. За козуначените топчета настържете лимоновата кора и я смесете със захарта, солта и брашното.
2. В касерола затоплете млякото и сметаната, сложете маслото и щом се разтопи, добавете маята и рома.
3. Сипете при брашното, добавете 1 цяло яйце и 1 жълтък. Замесете меко тесто и го приберете в купа, като го покриете.
4. За шоколада в касерола смесете прясното мляко, захарта и маслото. Щом кипне, махнете от котлона и добавете ваниловата захар.
5. Пресейте сухото мляко и какаото, разбъркайте ги и малко по малко добавете от млечната смес, като разбивате с миксер. Трябва да се получи хомогенна смес. Готовия крем разпределете в подходящи купички. Оставете в хладилник за поне 1 час.
6. От вече втасалото тесто оформете топки с тегло 40 г. Подредете ги в тавата, като предварително потопите всяко едно в разтопено масло. Покрийте с кърпа и оставете настрана, докато удвоят обема си. Поръсете с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
7. Охладете и сервирайте с домашен течен шоколад.
*Рецептата е предоставена от „Бон Апети“ и кулинарното дуо Лора и Стоян.
Краят на април ни носи слънчеви емоции, свежи вкусови и изкусителни аромати с новите епизоди на едно от любимите предавания на българските кулинарни ентусиасти – „Бон Апети“. То ще се излъчва премиерно от 24.04, всеки делничен ден от 11:30 часа по 24Kitchen.
В седмия сезон на поредицата харизматичните водещи Лора и Стоян отново ще зарадват зрителите с интересни рецепти, нови вкусове, полезни съвети, готварски техники и стабилна доза добро настроение.
До голяма степен рецептите им са повлияни от кулинарните традиции на балканските народи. Те са хем познати, хем различни, много близки и в същото време заинтригуващо разнообразни. Талантливото кулинарно дуо предразполага зрителите да се чувстват уютно, като у дома си, но същевременно ги повежда на вълнуващо кулинарно пътешествие, в което винаги да откриват нещо ново и непознато.
И този път Лора и Стоян отделят внимание на ястия от българската кухня, на стари семейни рецепти и позабравени продукти и вкусове, които си струва да бъдат запазени. Последният, 20-и епизод, е изключително специален, тъй като предаването ще сбъдне една много съкровена мечта.
Във всеки един от двадесетте епизода Лора и Стоян представят по три рецепти, които, без задължително да са съчетани като меню, следват неговата логика. Първата обикновено е салата, предястие или супа, втората – основно, а третата – десерт или пък солено тестено изделие.
Освен това, за да бъдат максимално полезни на хората, които ги гледат, рецептите им са подходящи за най-различни поводи и ситуации, в които всеки попада. Много често нямаме време за готвене и търсим някакви хитри идеи за аламинути, за да сервираме на семейната трапеза вкусно домашно ястие. Друг път искаме да приготвим нещо, без да пазаруваме специално, с продукти, които обикновено се намират във всеки дом. Когато наближат празници пък, имаме нужда от някоя по-специална рецепта.
Така епизод след епизод, с лекота и много усмивки, Лора и Стоян вдъхновяват зрителите за нови кулинарни експерименти, провокират въображението и подтикват хората да готвят вкъщи, защото няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна.
Снимки: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved
Вижте още: