Меню

Домашно тесто за пица по италианска рецепта

22 април 2023 | 05:30 | Михаела Лазарова
4 от 4 гласа
Добави в любими
1/2 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
250 г брашно
125 мл приятно топла вода
1 супена лъжица зехтин
1 пакетче активна суха мая (2 и 1/4 чаени лъжички)
120 мин

  • Порции: 6-8

Продукти
Приготвяне

Разтворете маята, солта и захарта в топла вода. Върху кухненски плот или в голяма тава сипете брашното, като оформите кладенче в центъра и добавете сместа с маята. С ръце размесете тестото, добавете зехтина, за да се получи гладко и хубаво. Месете няколко минути, оформете тестото на топка и го сложете в купа, която предварително леко сте намазнили със зехтин.

Покрийте купата със свежо фолио. Оставете купата на топло докато тестото втаса за час или докато удвои обема си. След това го извадете от купата, сложете го върху набрашнен плот и месете внимателно още 5 минути или докато стане гладко. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да си почине за 30 минути.

След това с длани притиснете тестото, за да изкарате въздуха, разточете го и пригответе любимата пица с любимите съставки.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай