Меню

Маслен пай с праскови

29 юни 2023 | 17:20 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
1 и ½ чаши брашно 
½ чаша захар 
½ чаена лъжица бакпулвер 
1 щипка сол
125 г масло, нарязано на кубчета 
1 жълтък
1 супена лъжица студена вода
За пълнежа: 
2 чаши праскови, нарязани на кубчета
½ чаша захар
2 супени лъжици брашно 
1 супена лъжица лимонов сок 
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
¼ чаена лъжица индийско орехче 
¼ чаена лъжица канела
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тава за печене с мазнина. Пресейте брашното, захарта, бакпулвера, солта в купа. Добавете маслото на кубчета и размесете с пръсти, докато се получат трохи. Добавете жълтъка и студената вода. Омесете тестото и не се притеснявайте, ако е трошливо – такова трябва да бъде.

Притиснете тестото на дъното на намазнената тава. Оставете си малко от тестото за финала на сладкиша.

В купа смесете прасковите, захарта, брашното, лимоновия сок, ванилията, канелата и индийското орехче. Разбъркайте много добре. Разпределете пълнежа върху тестото. Покрийте с остатъка от тестените трохи.

Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златисто. Извадете от фурната и оставете да изстине до стайна температура. Нарежете на квадрати и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай