Меню

Италиански крем карамел

5 октомври 2023 | 10:00 | Михаела Лазарова
5 от 10 гласа
Добави в любими
За карамела:
150 г захар
2 супени лъжици вода
сокът на 1 лимон
За крема:
4 цели яйца
4 жълтъка
400 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
130-150 г захар
1 ванилова шушулка
180 мин

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне

Започнете с приготвянето на карамела. В малка тенджера на котлона сложете захарта, заедно с 2 супени лъжици вода и сока на 1 лимон. Бъркайте хубаво, докато се получи карамел, който след това изсипете равномерно във формата за печене, която сте избрали за десерта. Оставете го да изстине добре. Когато карамелът е изстинал и твърд може да приготвите сместа за крема.

В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта. Добавете към тях сметаната и млякото и съдържанието на ваниловата шушулка (само семенцата). Разбъркайте добре и прецедете сместа през цедка.

След това я сипете във формата за печене с карамела. Поставете я в тава за печене и добавете в нея топла вода, около 1/3 като количество от височината на формата с крем карамела. Печете на 110 градуса за 2 часа. Сервирайте крем карамела, когато е напълно изстинал.

Снимка: iStock

Вижте още:

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай