Просто няма как да не свързваме есента с уханието на печени ябълки, канела и... разбира се – тиква! Този сладък плодов зеленчук е пълен с полезни хранителни вещества – витамин А, витамини от B групата, калий, желязо, протеини, фибри и др.
Ето защо, за да сте здрави и силни и през новия сезон, включете към менюто си тиква. В следващите редове ще ви предложим и няколко лесни рецепти за нея.
Ето ги и тях:
Нудли от тиквички и тиква
Приготвяне
-
Обелете тиквата и я нарежете на тънки ивици с помощта на белачка за зеленчуци или спирализатор (ръчен или електрически).
-
Използвайте го и за да направите нудли от тиквичките.
-
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън.
-
Добавете смления чесън и го задушете за около 1 минута.
-
Добавете тиквата и нудлите от тиквички в тигана.
-
Запържете ги за 5-7 минути или докато омекнат, но все пак останат леко твърди.
-
Подправете със сол и черен пипер и по желание, гарнирайте с пресни листа босилек.
-
Сервирайте като нискокалорична алтернатива на паста.
Салата с печена тиква
Приготвяне
-
Загрейте фурната до около 200°C.
-
Сложете нарязаната на кубчета тиква със зехтин, сол и черен пипер. Разстелете я върху тава за печене и я печете около 20-25 минути или докато омекне.
-
Докато тиквата се пече, сложете балсамовия оцет в малка тенджера на слаб огън и го редуцирайте, докато се сгъсти.
-
Сглобете салатата, като поставите печената тиква върху канапе от зеленчуци, поръсете с редуцирания балсамов оцет и с натрошено сирене фета.
Запечена тиква с чия и сусам
Приготвяне
-
Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
-
Поставете подходяща тава и хартия за печене.
-
Смесете тиквата и лука със зехтин и подправете със сол и черен пипер.
-
Разстелете на равен слой върху тавата. Печете 25 минути, докато парченцата тиква станат златисти и омекнат.
-
Извадете от фурната и леко охладете.
-
Прехвърлете тиквата в чиния за сервиране и поръсете със запечен бекон, семена от чиа (чия), сусам и магданоз.
-
Сервирайте веднага.
Супа от тиква
Приготвяне
-
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън.
-
Добавете наситнените лук и чесън и ги задушете, докато станат прозрачни.
-
Добавете нарязаната на кубчета тиква и зеленчуковия бульон.
-
Оставете да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри за около 20-25 минути или докато тиквата омекне.
-
Използвайте блендер или пасатор, за да пюрирате супата до гладкост.
-
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
-
Сервирайте гореща. По желание, можете да гарнирате със сметана за готвене или печени или сурови семена.
Приятен апетит!
Снимки: iStock
Как бихте оценили рецептата?