Шоколадът се начупва и разтопява на водна баня. Добавете към него разтопеното масло, разбъркайте много добре всичко и оставете настрана, за да се охлади сместа.
През това време препечете леко лешниците в сух тиган и след това също ги оставете настрана.
В отделна голяма купа разбийте яйцата и захарта. Добавете и щипка сол. Сместа трябва да стане пухкава. След това към сместа постепенно добавяйте охладената на стайна температура смес от разтопения шоколад и маслото. Бъркайте непрекъснато.
Пресейте какаото на прах и брашното и ги добавете към останалите съставки. Разбийте отново с миксер.
Накрая може да добавите и лешниците и разбъркайте с помощта на шпатула.
В подходяща форма за печене сложете хартия за печене и изсипете равномерно тестото.
Печете браунито в предварително загрята фурна на 176 градуса за 25 минути. Сладкишът се нарязва и сервира, след като е напълно изстинал.