Продукти:
Около 1 килограм картофи
1 средно голяма главичка червено цвекло
7-8 кисели краставички
200 гр сирене
150 гр кашкавал
200 гр колбас по избор и вкус (само да може да се стърже на ренде)
2 сварени яйца
1 кутийка майонеза
1 кофичка кисело мляко
Приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват, цвеклото, обелено и разрязано на 4 също се сварява (за тези, които не са ползвали никога, времето за сваряване е около 20-30 минути) и се отцежда от водата.
Майонезата и киселото мляко се смесват и разбъркват хубаво до получаване на хомогенна смес.
В прозрачна купа или тенджера от йенско стъкло редим салатата в следната последователност, като всички продукти се стържат на обикновено ренде:
половината картофи, няколко лъжици от майонезения сос, сиренето, цвеклото, колбаса, киселите краставички, кашкавала и най-накрая останалите картофи. Отгоре се залива добре с останалия майонезен сос и се гарнира със сварените яйца, настъргани на ситното ренде. Желателно е преди консумация да престои около 1 час в хладилника.
В превъзходните вкусови качества и красотата на салатата няма да ви убеждавам, ако си я приготвите, ще се уверите сами. Направата й може да ви звучи малко тромаво, но в същност времето за приготвяне е не повече от 1 час-1 час и 15 минути, дори по-малко в случай, че съпругът и децата са склонни да ви помогнат. Питието към цвекляната салата е изцяло по ваш избор. Да ви е сладко и наздраве!