С идването на новия сезон може би ви се иска да разнообразите менюто си. Ако се чудите какво да приготвите за закуска, в следващите редове ви предлагаме една рецепта, с която можете да зарадвате семейството си както през уикенда, така и по време на работната седмица. А ето и как да си приготвите вкусен кейк с ябълков сайдер.
Приготвяне
-
Загрейте предварително фурната до около 170 градуса.
-
Намажете леко с масло форма за хляб и постелете с хартия за печене. Нека хартията излиза и малко отстрани.
-
Сложете сайдера да заври, а след това намалете температурата. Оставете на бавен огън за около 8-10 минути, докато той се редуцира.
-
Изсипете ¼ чаша редуциран сайдер в малка мерителна чаша или купа и оставете настрана.
-
Прехвърлете останалия сайдер в малка купа и оставете да изстине 5 минути.
-
Разбъркайте го заедно със заквасената сметана и ванилията.
-
Разтопете почти цялото количество масло в същата тенджера (от сайдера) на слаб огън.
-
Оставете леко да се охлади. Смесете заедно брашното, царевичното нишесте, бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче в средна купа. Разбийте енергично яйцата, заедно със 150 г захар в голяма купа за около 2 минути.
-
Като разбивате непрекъснато, постепенно на постоянна струя добавете разтопеното масло; продължете да разбивате, докато се смеси напълно.
-
Разбийте и сухите съставки в яйчената смес и добавете сместа от заквасена сметана, докато не останат бучки.
-
Имайте предвид, че полученото тесто ще бъде тънко. Изсипете го във формата за печене.
-
Печете кейка, докато стане наситено златистокафяв.
-
В малка купа смесете останалия сайдер, заедно с щипка сол, останалата захар (около 50 г), щипка канела, щипка индийско орехче и останалото масло (около 15 г).
-
Оставете да изстине съвсем леко.
-
Намажете готовия кейк с топлата маслена смес отгоре и отстрани.
Приятен апетит!
Снимка: iStock
Опитайте още:
Как бихте оценили рецептата?