Продукти:
8 броя кофички кисело мляко
250 г захар кристал
1 бр. жълтък
1 супена лъжица ситно смляно кафе
100 г сладко от вишни
100 г смлени орехи
Приготвяне:
Киселото мляко се изцежда в торба от тензух за 6-8 часа, след което се разпределя на три равни части, като към всяка част се прибавя 30-35 г захар и продукти както следва:
Към първа част – един добре разбит жълтък,
Към втора част – супената лъжица кафе,
А към третата част – сладкото от вишни.
Всяка част се разбърква добре до хомогенизация на сместа и така приготвени, частите се разпределят в подходящи чаши – за целта естетически и елегантни се оказват високите чаши за шампанско, в строго определен ред – на дъното на чашата от сместа със сладкото, която се е оцветила в розово-червено, върху нея – частта с кафето, оцветена в кафяво, а най-отгоре в чашата се поставя частта с жълтъка, оцветена в жълто. Десертът се поръсва със смлените орехи и се оставя в хладилника за 2-3 часа. Има невероятен зрителен ефект, а за вкусовия – сами ще го доловите, ако изпълните рецептата. Подходящ е за сервиране на изискани гости в семейна среда.
* * *