Меню

Коледен кекс със сушени плодове и ядки

21 декември 2023 | 06:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Коледен кекс със сушени плодове и ядки
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне
  1. Смесете черешите, цитрусовите плодове и бадемите в купа.
  2. Добавете стафидите, касиса и фурмите.
  3. Залейте с брендито, покрийте с капак и оставете за 2 часа да поемат алкохола или за през нощта. 
  4. Загрейте фурната на 150 градуса. Намажете форма за печене с малко мазнина. Покрийте с хартия за печене. 
  5. Разделете накиснатите сушени плодове на две части.
  6. Едната част оваляйте в ½ чаша брашно, за да покрие добре. 
  7. Смесете останалите 2 чаши брашно с карамфила, канелата, содата и солта в голяма купа. 
  8. В отделна купа смесете ябълковия сок и меласата. Разбъркайте, докато се смесят добре. 
  9. Разбийте маслото в друга купа с миксер, докато стане пухкаво.
  10. Малко по малко добавете яйцата и захарта, като не спирате да разбивате. 
  11. Добавете сместа с брашното на части, като не спирате да разбивате.
  12. Добавете и сместа с меласата, като продължавате да разбивате. 
  13. Накрая добавете плодовете и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица. 
  14. Излейте тестото в подготвената форма за печене. 
  15. Печете в загрята фурна до суха клечка или за около 2 часа. 
  16. Охладете кекса напълно върху решетка, преди да го нарежете и сервирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай