Приготвяне
-
В купичка комбинирайте ⅓ чаша топла вода заедно с маята, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар.
-
Разбийте внимателно.
-
Покрийте с кърпа и оставете настрана за 10 минути, докато шупне.
-
През това време загрейте млякото в малка тенджера.
-
Когато е готово го свалете от котлона и добавете маслото, останалата захар и солта.
-
Хубаво разбъркайте, за да се разтопят маслото и захарта.
-
В купа с помощта на миксер разбийте млечната смес с маята.
-
След това добавете разбитите яйца.
-
Постепенно добавете брашното, анасоновите семена и ваниловия екстракт.
-
Трябва да се получи хомогенно меко тесто.
-
Прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност.
-
Месете го на ръка докато стане много гладко, след което поставете тестото в леко намаслена купа.
-
Покрийте хляба с кърпа и поставете на топло, затворено място за около 1 час и половина, за да удвои обема си.
-
След това тестото се разделя на три равни части.
-
Всяка се разточва с ръце във формата на фитили.
-
От трите фитила се сплита плитка, която се оформя като кръг.
-
Покрийте оформения хляб (козунак) с кърпа и оставете да втаса за още 1 час.
-
Прехвърлете го в тава върху хартия за печене или в подходяща намазнена форма.
-
Разбийте яйцето и добавете към него водата.
-
Намажете хляба и поръсете със сусамови семена.
-
Печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 45 минути или до готовност.
-
Сервирайте, след като козунакът е напълно охладен.
Снимка: iStock
По идея от themediterraneandish.com
Вижте още:
Как бихте оценили рецептата?