Обелването на картофи е едно от най-трудоемките и досадни предизвикателства в кухнята, особено когато трябва да ги варите и да правите картофено пюре например. Но не и ако знаете някои трикове, с помощта на които да улесните работата си в кухнята.
Ще ви предложим един много лесен и бърз трик за белене на варени картофи, който ще ви спести време в кухнята и ще направи приготвянето на варени картофи и пюре от тях много по-лесно.
Какво трябва да направите?
Измийте картофите много добре под течаща вода с помощта на гъба или четка. Направете два прореза в тях с помощта на кухненски нож, като прорезите трябва да са по дължина и ширина на картофа. Не трябва да са много дълбоки. Достатъчно е само да начертаете форма, подобна на кръст по кората им.
Напълнете тенджера с подсолена вода. Сварете картофите в нея, докато омекнат. След като се сварят добре, сложете в гевгир или в същата тенджера под течаща студена вода. Нека се охладят добре.
След това един по един вземете картофите в ръцете си и леко разтрийте с пръсти. Кората ще падне много лесно, защото вече е цепната и водата я е омекотила.
С помощта на този лесен и хитър трик ще можете да белите картофите всеки път без усилие, когато ви трябват сварени и готови за приготвяне на следващото ястие.