Всички фитнес експерти се кълнат, че тайната на добрата фигура е в баланса. Така че не си мислете, че трябва твърдо да избягвате вкусните великденски изкушения. Вместо това, просто ги пригответе по по-здравословен начин.
В следващите редове ви предлагаме една лесна рецепта за безглутенов козунак.
Приготвяне
-
Загрейте фурната до 100 градуса, след което я изключете.
-
Подгответе тава за печене, като я застелете с хартия за печене.
-
Ако използвате обикновена мая, в малка купа смесете заедно топлата вода (започнете със 7 супени лъжици), маята и 1 чаена лъжичка захар, за да стегне маята; заделете.
-
В купата на вашия миксер добавете останалите мокри съставки и разбъркайте, докато се смесят.
-
Разбийте заедно сухите съставки в отделна купа.
-
След 5 минути втасване разбъркайте сместа от мая и вода и добавете към мокрите съставки (забележка: ако маята ви не е шупнала в този момент, изхвърлете я и започнете отново с прясна мая). Ако използвате бързо втасваща мая, тя може да се добави към сухите съставки без втасване.
-
Постепенно разбърквайте сухите съставки, докато се интегрират напълно, като добавяте още топла вода по супена лъжица, докато разбърквате, ако е необходимо, за да направите тестото меко, така че да не е стегнато или твърдо – трябва да можете да издърпвате тестото внимателно, без да се усеща стегнато или ако е твърдо, добавете още топла вода, след което разбъркайте още 1-2 минути на средна скорост.
-
След като тестото се смеси, разделете го наполовина. Тестото ще бъде лепкаво, така че използвайте малко брашно върху ръцете си и повърхността за точене.
-
Внимателно сплескайте една топка с дланта си и след това разточете във всички посоки, за да разстелете тестото в кръг. Кръгът и дебелината не трябва да са точно равни.
-
Поставете чаша за пиене в средата на кръга, след това използвайте нож или стъргалка, за да нарежете на четвъртинки, като 6, 9, 12 и 3 на циферблата на часовника.
-
Нарежете отново всяка четвърт на четен брой ленти във всяка.
-
Отстранете чашата. Вземете две съседни ленти и започнете да усуквате внимателно, докато стигнете до краищата.
-
Стиснете внимателно и леко намокрете с вода, за да им помогнете да се съединят в горната част, след което ги завъртете в средата, за да образувате възел.
-
Повторете с останалите ленти, докато получите букет от възли в центъра, покриващ кръга, където е била чашата.
-
В малка купа смесете допълнителното яйце заедно с 1 супена лъжица вода и намажете цялото тесто.
-
Прехвърлете внимателно върху покрита с хартия тава за печене.
-
В този момент поръсете със семената или всякакви други добавки.
-
Повторете с втората топка тесто.
-
Покрийте питките с хартия за печене, напръскана с готварско олио и поставете във фурната за затопляне, пусната на слаб огън, или в предварително загрятата фурна (но изключена) за приблизително 20 – 30 минути. (Не очаквайте козунакът да бухне много на този етап.)
-
След като втаса леко, поставете непокритата тава във фурна, предварително загрята до 160 градуса за 18-20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе суха.
-
Извадете да се охлади върху решетка.
-
След като козунакът изстине, направете леки вдлъбнатини около хлебните възли и сложете вътре по 1 супена лъжица сладко.
-
Разбийте заедно съставките за глазурата и намажете отгоре.
Да ви е сладко!
Как бихте оценили рецептата?