Меню

Маслен ягодов кекс с глазура

3 май 2024 | 06:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Маслен ягодов кекс с глазура
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 220 градуса.
  2. За тестото:
  3. Разбийте маслото с миксер, докато стане пухкаво. 
  4. Добавете захарта на части, като след всяко добавяне разбивате с миксера за около 4-5 минути до пухкава смес. 
  5. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. 
  6. Добавете лимоновия сок и ванилията, разбийте. 
  7. Пресейте брашното с останалите сухи съставки в купа. 
  8. Добавете сухата смес към тази с маслото, като добавите и мътеницата. Разбийте. 
  9. Накрая добавете ягодите и отново разбийте, докато се смелят добре и смесят с тестото. 
  10. Напръскайте плоска тава за печене със спрей за готвене. Покрийте с хартия за печене. 
  11. Излейте тестото и разстелете с шпатула, ако се налага. 
  12. Печете за 40 минути или до суха клечка в загрятата фурна. 
  13. Извадете и оставете кекса да изстине върху решетка за 30-40 минути. 
  14. За глазурата:
  15. Разбийте крема сиренето с 1/3 чаша пудра захар до пухкава смес. 
  16. Добавете ягодите и разбийте. 
  17. Междувременно разтворете желатина. 
  18. Добавете сметаната и лимоновия сок в отделна купа. 
  19. Разбивайте до хомогенизиране на високи обороти, докато се образуват връхчета. 
  20. Смесете сметаната с другата смес с крема сиренето и разбъркайте с лъжица или шпатула. 
  21. Декорирайте кекса след като е напълно изстинал. Украсете с пресни ягоди. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай