Меню

Шоколадов кекс с ганаш и ликьор

21 май 2024 | 06:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Шоколадов кекс с ганаш и ликьор
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 220 градуса. 
  2. Намажете форма за кекс с малко олио, размажете с четка.  Поръсете с малко брашно и изтупайте излишното. 
  3. В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре с телена бъркалка. 
  4. В друга купа смесете мътеницата (или айряна), кафето, олиото, ванилията и яйцата. 
  5. Разбийте с миксер до пълното им смесване. 
  6. Намалете скоростта на миксера и започнете бавно да добавяте сухите съставки на части. 
  7. Разбърквайте около 2-3 минути, докато всичко се смеси много добре. 
  8. Излейте тестото за кекса в подготвената форма. 
  9. Печете в загрята фурна около 50 минути или до суха клечка. 
  10. Оставете кекса да изстине за 10 минути, преди да извадите от формата. 
  11. Оставете върху решетка да изстива още 1 час. 
  12. За ганаша:
  13. Сложете шоколадовите капки в купа. 
  14. На котлона загрейте сметаната в касерола. 
  15. След като започне да завира, веднага свалете от огъня. 
  16. Залейте шоколадовите капки с горещата сметана и започнете да разбърквате, докато се разтопят. 
  17. Добавете ликьора с вкус на кафе и разбъркайте. 
  18. Залейте изстиналия кекс с ганаша. 
  19. Изчакайте да се втвърди, преди да сервирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай