Меню

5 салати, които да опитате това лято 

Преборете глада с нещо вкусно и полезно

14.06.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате да разнообразите лятното си меню, в следващите редове ви споделяме няколко интересни рецепти. Ето ги и тях:

Диня Капрезе 

Необходими продукти:

  • 1 малка диня, нарязана 
  • 1 пакет моцарела, нарязана 
  • 2 с. л. нарязан пресен босилек 
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 
  • екстра върджин зехтин 
  • балсамов оцет 

Нарежете динята на филийки с дебелина от около 1 см. Нарежете моцарелата на филийки със същата дебелина. В чиния за сервиране подредете резени моцарела и диня. Поръсете с босилек, сол и черен пипер. Полейте със зехтин, балсамов оцет и сервирайте.

Свързани статии

Салата с пилешко и маруля

За нея ще ви трябват: 

  • 2 обезкостени пилешки гърди без кожа
  • 1 голяма маруля 
  • 1 ч. л. смлян кориандър 
  • 1 ч. л. сушен риган 
  • сол 
  • черен пипер 
  • 7 ч. л. зехтин
  • 4 с. л. оцет 
  • 1 с. л. прясно нарязан магданоз 
  • 4 розови домата, нарязани 
  • 3 краставици, нарязани на ситно 
  • 1 ч. ч. чери домати
  • 2 броя авокадо, нарязано 
  • 115 г фета, натрошена 
  • ½ ч. ч. маслини каламата без костилка

Загрейте грил тиган. Подправете пилето с кориандър, риган, сол, черен пипер и 2 ч. л. зехтин. Печете и покрийте, като обръщате. Оставете да почине още 5 минути, след което нарежете. Междувременно направете дресинга. Разбийте зехтина, червения винен оцет и магданоза в малка купа и подправете със сол и черен пипер. Разпределете марулята, краставиците, доматите, авокадото, фета сиренето и маслините в четири купи за сервиране. Отгоре сложете нарязаното пиле, след това полейте с дресинга.

Свързани статии

Френска картофена салата 

Необходими съставки:

  • 1,3 кг малки червени или лилави картофи, нарязани на четвъртинки 
  • 2 ч. л. сол 
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно 
  • 1/2 ч. л. екстра върджин зехтин 
  • 1/4 ч. л. дижонска горчица 
  • щипка прясно смлян черен пипер 
  • 6 ч. л. бял винен оцет 
  • 1 глава лук, нарязан на тънко 
  • 1/2 ч. л. наситнен пресен магданоз 
  • 1 ч. л. наситнен пресен копър 
  • 1 ч. л. нарязан пресен естрагон 

Поставете картофите в достатъчно голям съд и ги покрийте с вода. Добавете сол и оставете да заври. Гответе картофите, докато омекнат, (но все още поддържат формата си), около 10 минути. Междувременно в малка купа смесете чесън, олио, горчица, черен пипер, 3 ч. л. оцет и щипка сол. Отцедете картофите и ги разпределете върху хартия за печене. Полейте картофите с останалия оцет. Оставете да изстине 5 минути. Прехвърлете картофите в голяма купа за сервиране. Добавете дресинг, лук, магданоз, копър и естрагон. Разбъркайте, за да комбинирате, подправете на вкус със сол и черен пипер, ако е необходимо. Консумирайте на стайна температура или покрийте и охладете до готовност за сервиране.

Свързани статии

Свежа плодова салата 

Необходими съставки:

  • 1/4 ч. л. пчелен мед 
  • 1/4 ч. л. прясно изцеден портокалов сок
  • кора от 1 лимон 

За салатата: 

  • 500 г ягоди, обелени и нарязани на четвъртинки 
  • 170 г боровинки 
  • 170 г малини 
  • 3 кивита, обелени и нарязани 
  • 1 портокал, обелен и нарязан на половинки 
  • 2 ябълки, обелени и нарязани 
  • 1 манго, обелено и нарязано 
  • 2 ч. ч. грозде 

В малка купа разбийте заедно мед, портокалов сок и лимонова кора. Добавете плодовете в голяма купа и ги залейте с дресинга, като разбърквате внимателно, за да се комбинират. Охладете до готовност за сервиране.

Свързани статии

Вкусна царевична салата с домати 

Необходими продукти:

  • 4 ч. ч. прясна или замразена царевица, изплакната и отцедена
  • 1 ч. ч. чери домати
  • 60 г натрошена фета
  • 1/4 глава червен лук, нарязан на ситно 
  • щипка пресен босилек, нарязан на ситно 
  • 3 ч. л. зехтин 
  • сок от 1 лайм
  • сол 
  • черен пипер 

Смесете всички съставки заедно в голяма купа, след това подправете на вкус със сол и черен пипер.

Да ви е сладко!

Коментирай