
Продукти:
За тестото:
60 г масло (маргарин, олио)
2 с. л. захар
1 яйце
3 с. л. прясно мляко
ванилия
1 ч. ч. брашно пресято с лъжичка бакпулвер, след това се добавя брашно за доизмесване на меко тесто
Приготвяне:
Отделя се 1/3 от него, голямата част се точи и поставя в тава намазана с мазнина и поръсена с брашно, като с ръка се разтеглят краищата на кората и се издигат по ъглите на тавата. Поставя се плънка приготвена от 4 настъргани ябълки, 2 с. л. захар,2л. галета и 1лъжичка канела. По желание може малко счукани орехови ядки да се добавят. Останалото тесто също се разточва и с нож се правят прорези по кората или се изрязват ленти, които се кръстосват и се поставят върху плънката. Пече се в умерена фурна до розово. Поднася се изстинал и поръсен с пудра захар.
Рецептата е от конкурса " Здравословно и вкусно
* * *