Меню

Пухкав японски чийзкейк

16 август 2024 | 09:56 | Мария Василева
средно
Добави в любими
Пухкав японски чийзкейк. Снимка: istock
105 мин.

  • Порции: 6-8

Японският чийзкейк прекосява света и преодолява предизвикателствата в кулинарните ширини; историята му е сравнително кратка (около 40 години), като се има предвид историята на чийзкейка от над 2000 години. Най-старият запис за чийзкейк се приписва на писателя Атеней през 230 г. сл. н. е., но записи от далечната 776 г. пр. н. е. отбелязват, че с него се хранят играчи на Олимпийските игри, за да се осигури издръжливост на уморените тела. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната до 160°C.
  2. В малка тенджера на среден огън разбийте заедно маслото, крема сиренето и млякото, докато се разтопят и станат гладки.
  3. Свалете от котлона и оставете да изстине.
  4. В голяма купа разбийте жълтъците до гладкост, след това бавно налейте сместа от крема сиренето, като разбърквате, докато се комбинират равномерно. Пресейте брашното и царевичното нишесте, като разбърквате, за да сте сигурни, че няма бучки.
  5. В друга голяма купа разбийте белтъците с ръчен миксер, докато се образуват меки върхове.
  6. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се образуват твърди върхове.
  7. Сипете около ¼ от белтъците и в жълтъчната смес, след което повторете с останалите белтъци, докато сместа стане равномерна.
  8. Намаслете дъното на кръгла форма за торта с размери 23 x 7,5 см, след това покрийте дъното и стените с хартия за печене. Ако използвате тава с пружина, не забравяйте да увиете дъното и страните изцяло във фолио два пъти, за да предотвратите изтичане.
  9. Изсипете тестото в съда и разклатете, за да освободите всички големи въздушни мехурчета.
  10. Поставете тавата в по-голяма тава за печене, постлана с 2 парчета кухненска хартия на дъното. Те гарантират, че топлината се разпределя равномерно по дъното на съда.
  11. Напълнете по-голямата тава с височина около 2 см с гореща вода.
  12. Печете 25 минути, след това намалете котлона до 140°C и печете още 55 минути, докато тортата стане почти двойно по-голяма от първоначалната си височина.
  13. Извадете от фурната и внимателно обърнете тортата с по-силната си ръка и отлепете хартията. Бъдете много внимателни, тортата ще бъде гореща. Можете също така да обърнете тортата върху чиния.
  14. Поръсете горната част на тортата с пудра захар, след това нарежете и сервирайте с ягоди, докато е още топла! 

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай