Меню

Уникална рецепта за безглутенов кекс

21 септември 2024 | 19:15 | Мария Василева
средно
Добави в любими

Всички знаем за негативните последици от глутена – подуване, газове и неприятна тежест в стомаха. Ако искате  да се наслаждавате на любимото си изкушение без последици, опитайте тази рецепта за кекс без глутен. Ще ви хареса! Ето и как да я приготвите:

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте сух тиган на среден огън и сипете лешниците.
  2. Препечете, като разклащате тигана от време на време, докато станат златисти и ароматни.
  3. Прехвърлете в чиния, за да се охладят напълно, а след това поставете в кухненски робот и смелете, докато се накълцат на ситно, (с консистенция на галета). Намаслете и покрийте дъното и стените на пружинна форма за печене.
  4. Изсипете шоколада в топлоустойчива купа и поставете върху тиган с кипяща вода, като се уверите, че основата на купата не докосва водата.
  5. Разтопете шоколада, като го разбърквате от време на време.
  6. Можете да разтопите и в микровълнова фурна на няколко пъти, за кратко.
  7. След като се разтопи напълно, свалете от котлона и бавно налейте зехтина, като бъркате непрекъснато докато сместа стане гладка и лъскава.
  8. Разбийте жълтъците и 50 г пудра захар в друга купа, докато побелеят и се сгъстят (около 5 минути).
  9. Внимателно добавете разбитата жълтъчна смес към шоколадовата смес заедно със смлените лешници и щипка морска сол. (Все още не е необходимо съставките да се комбинират напълно.)
  10. Оставете настрана.
  11. Разбийте белтъците и останалата захар в отделна купа, като използвате миксер или електрическа бъркалка, докато се образуват средно меки върхове.
  12. Използвайте голяма метална лъжица, за да разбъркате малко от белтъците в шоколадовата смес, след което внимателно разбъркайте останалата част. Внимателно изсипете тестото в подготвената форма.
  13. Загрейте фурната до 180 градуса и печете за 35-45 минути, до суха клечка.
  14. Оставете да се охлади във формата, след което внимателно отстранете дъното и стените на формата.
  15. Поръсете с пудра захар и сервирайте с топки ванилов сладолед, ако желаете.

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай