Ако обичате кюфтета, трябва да опитате тази вкусна рецепта за топчета, но приготвени от леща. Стават много бързо, лесно и не са калорични. Ето нашата идея за турски кюфтета от леща:
Приготвяне
-
В тенджера изсипете 2 и ½ ч. ч. вода и варете лещата в нея. Имайте предвид, че тя ще стане готова много бързо.
-
Отделно, в зехтин задушете лука и чесъна, като добавите 2-3 с. л. вода.
-
След като омекнат, добавете доматеното пюре и подправките, намалете температурата и оставете да поемат ароматите.
-
След като лещата стане готова, прибавете булгура и задушения лук с подправките.
-
Оставете сместа в тенджера със затворен капак. Целта е булгурът да поеме течността.
-
След 15-20 минути сместа за кюфтетата е готова.
-
Сложете наситнените магданоз и копър.
-
Смесете добре с дървена лъжица.
-
С ръце оформете кюфтенцата, като те не трябва да са кръгли, а по-скоро продълговати (формата напомня тази на лука шалот).
-
Оставете в хладилник да се охладят.
-
Поднесете с канапе от пресни марулени листа.
-
По желание можете да добавите и млечен сос.
-
Ще го приготвите много лесно – в купичка сложете 1 ч. ч. заквасена сметана, 1 ч. ч. кисело мляко, сол, черен пипер, наситнена скилидка чесън и няколко капки лимонов сок.
-
Размесете добре и оставете да се охлади.
Снимка: istock
Как бихте оценили рецептата?