Меню

Мъфини тирамису

25 октомври 2024 | 06:30 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Мъфини тирамису. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 12

Мъфините могат да се приготвят по различни начини, но сме сигурни, че не сте опитвали да направите кексчета с вкус на тирамису. Сега е моментът да опитате с нашата невероятно оригинална рецепта за мъфини тирамису. Зарадвайте любимите си хора с този неповторим италиански вкус. 

Продукти
Приготвяне
  1. За мъфините:
  2. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете формички за мъфини и сложете хартия за печене. 
  3. Пресейте брашното, бакпулвера, ¾ чаена лъжица сол, содата и индийското орехче в купа. 
  4. В друга голяма купа разбийте с миксер маслото, олиото, захарта до пухкава смес за 3-4 минути. 
  5. Добавете яйцата, ванилията, бадемовия екстракт и разбийте за още 3-4 минути. 
  6. Добавете заквасената сметана и прясното мляко. 
  7. Разбивайте до гладка смес. 
  8. Добавете половината от сухите съставки и разбийте. 
  9. След като се смесят, добавете оставащата половина и отново разбийте до гладка смес. 
  10. Разпределете тестото в подготвените форми, като пълните до половината. 
  11. Печете в загрята фурна до златисто или около 26, максимум 30 минути. 
  12. Извадете мъфините и ги оставете да изстинат върху решетка за около 30 минути.  
  13. За кафе сиропа:
  14. Смесете всички съставки за сиропа и разбъркайте добре, докато се смесят изцяло. 
  15. С помощта на шишче за месо направете дупки в мъфините, като разширите леко. 
  16. Внимателно излейте по 1 супена лъжица от сиропа във всеки мъфин. 
  17. За глазурата:
  18. С миксер разбийте маслото до гладкост. 
  19. Добавете 1 чаша пудра захар и разбийте. 
  20. Добавете 1 и ½ чаши пудра захар, ванилията, солта. Разбийте отново. 
  21. Добавете сметаната и разбийте за още 3-4 минути до много гладка и пухкава смес. 
  22. Добавете маскарпонето и отново разбийте сместа, докато се сгъсти леко. 
  23. Прехвърлете глазурата в пош и украсете добре изстиналите мъфини. 
  24. Поръсете с какао и сервирайте.

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай