Кексът е най-популярният сладкиш, с който да посрещнете гостите си. Есента е сезонът на ябълките, затова те са прекрасна опция за разнообразяване на любимите ви рецепти за кекс. Опитайте нашето предложение за ябълков кекс с приятна карамелена глазура от румънската кухня.
Приготвяне
-
Загрейте фурната на 180 градуса.
-
Намажете кръгла къдрава форма за кекс с мазнина.
-
Обелете и нарежете ябълките на полумесеци или на едри кубчета.
-
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.
-
Отделно смесете сухите съставки и ги разбъркайте.
-
Добавете сухите съставки към маслото с яйцата, разбийте с миксер.
-
Добавете орехите и ябълките и разбъркайте с лъжица.
-
Излейте полученото тесто в подготвената форма.
-
Печете за около 1 час или до златисто.
-
Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка, преди да извадите от формата.
-
За заливката:
-
Загрейте захарта в тенджера, докато започне да се топи.
-
Добавете сметаната и разбърквайте, така че да се разтвори добре.
-
Добавете маслото и разбърквайте постоянно до сгъстяване.
-
Трябва да се получи консистенция на гъста и лепкава карамелена заливка.
-
Свалете от котлона и изчакайте да изстине поне 15-20 минути.
-
Залейте изстиналия кекс със заливката.
-
Поръсете с леко намокрена пудра захар за декорация.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?