Меню

Румънски ябълков кекс с карамел

2 ноември 2024 | 06:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Ябълков кекс с карамел. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Кексът е най-популярният сладкиш, с който да посрещнете гостите си. Есента е сезонът на ябълките, затова те са прекрасна опция за разнообразяване на любимите ви рецепти за кекс. Опитайте нашето предложение за ябълков кекс с приятна карамелена глазура от румънската кухня. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  2. Намажете кръгла къдрава форма за кекс с мазнина. 
  3. Обелете и нарежете ябълките на полумесеци или на едри кубчета. 
  4. В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. 
  5. Отделно смесете сухите съставки и ги разбъркайте.  
  6. Добавете сухите съставки към маслото с яйцата, разбийте с миксер. 
  7. Добавете орехите и ябълките и разбъркайте с лъжица. 
  8. Излейте полученото тесто в подготвената форма. 
  9. Печете за около 1 час или до златисто. 
  10. Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка, преди да извадите от формата. 
  11. За заливката:
  12. Загрейте захарта в тенджера, докато започне да се топи. 
  13. Добавете сметаната и разбърквайте, така че да се разтвори добре. 
  14. Добавете маслото и разбърквайте постоянно до сгъстяване. 
  15. Трябва да се получи консистенция на гъста и лепкава карамелена заливка. 
  16. Свалете от котлона и изчакайте да изстине поне 15-20 минути. 
  17. Залейте изстиналия кекс със заливката. 
  18. Поръсете с леко намокрена пудра захар за декорация. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай