Меню

Ябълков кекс с орехи и карамелена глазура

9 ноември 2024 | 07:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Ябълков кекс с карамелена глазура. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Любимият ви кекс може да бъде разнообразен с една прекрасна комбинация от ябълки и карамел. Рецептата, която предлагаме да опитате, съчетава есенния аромат и сочна текстура на ябълките заедно с карамелената глазура. Орехите пък му придават хрупкавост и приятен завършек. Насладете се на този чудесен сладкиш и го споделете с любимите си хора. 

Продукти
Приготвяне
  1. За кекса:
  2. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с малко мазнина. 
  3. Разбийте захарта, олиото, ванилията и яйцата с миксер в голяма купа до пухкава смес. 
  4. Отделно пресейте брашното, содата, канелата, солта. 
  5. Добавете към мокрите съставки и разбийте с миксера до хомогенизиране. 
  6. Добавете обелените и нарязани ябълки заедно с орехите. 
  7. Разбъркайте с лъжица. 
  8. Излейте тестото в подготвената форма. 
  9. Печете около час до 1 час и 20 минути или до суха клечка в загрята фурна. 
  10. Извадете от фурната и оставете да изстине 15 минути, преди да извадите от формата. 
  11. За глазурата: 
  12. Загрейте маслото с прясното мляко и кафявата захар на котлон на средна температура. 
  13. След като започне да завира и захарта започне да се топи, свалете от котлона. 
  14. Залейте изстиналия кекс с глазурата. 
  15. Изчакайте глазурата да изстине, преди да нарежете кекса. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай