Меню

Пиле със спанак по флорентински

12 ноември 2024 | 12:24 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Пиле със спанак по флорентински. Снимка: istock
45 мин.

  • Порции: 2

Италианската кухня крие много вкусни тайни. Те надхвърлят пицата и пастата, с които я свързваме. Опитайте нашето предложение за флорентинска рецепта с пиле и спанак, от която ще си оближете пръстите. 

Продукти
Приготвяне
  1. Залейте спанака с гореща вода. 
  2. След като започне да потъмнява го отцедете и изплакнете със студена вода. 
  3. Изстискайте го добре от излишната вода и го нарежете на ситно. Оставете настрана. 
  4. Овкусете пилешкото от двете страни със солта и двата вида пипер, втрийте. 
  5. Оваляйте месото в брашното. 
  6. В дълбок тиган на средна към висока температура загрейте 2 супени лъжици зехтин. 
  7. Добавете пилешкото в тигана. 
  8. Намалете котлона. 
  9. Гответе пилешките гърди по 4-5 минути от всяка страна, докато покафенеят. 
  10. Извадете от тигана и оставете настрана. 
  11. В тигана добавете оставащите 2 лъжици зехтин заедно с маслото. 
  12. Разбъркайте, докато се разтопи и се смесят добре. 
  13. Добавете чесъна, лука и щипка сол. 
  14. Разбърквайте, докато омекнат и покафенеят леко. 
  15. Добавете виното и разбърквайте, докато се редуцира и започне леко да се сгъстява. 
  16. Добавете лимоновата кора, чушките и гответе с разбъркване за още няколко минути, докато чушките започнат да омекват. 
  17. Добавете сметаната, овкусете с още малко сол и пипер по желание. Разбъркайте. 
  18. След като сметаната е къкрила няколко минути и е започнала да сгъстява соса, намалете котлона на по-слаб огън, добавете спанака. 
  19. Поставете и пилешките гърди в средата на тигана. 
  20. Потопете ги така, че всички съставки да ги обгърнат. 
  21. Оставете ястието на котлона да се готви на тих към среден огън още 15 минути, преди да сервирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай