Меню

Портокалопита – гръцки сиропиран сладкиш

21 ноември 2024 | 05:30 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Портокалопита - гръцки сиропиран сладкиш.Снимка: istock
135 мин.

  • Порции: 10-12

Ако обичате сиропираните десерти, този гръцки десерт, наречен портокалопита е точно за вас. 

Продукти
Приготвяне
  1. В подходяща тенджера сложете портокаловата кора. 
  2. Важно е като я стържете или режете, върху нея да няма от бялата част от портокала. 
  3. Към нея добавете портокаловия сок, водата, меда и захарта. 
  4. Оставете да заври на средно силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори. 
  5. След това намалете котлона и оставете сместа да къкри, докато леко се сгъсти. 
  6. Премахнете от котлона и оставете настрана да изстине напълно.
  7. Нарежете или накъсайте корите на тънки/малки парчета. 
  8. Разстелете ги върху голям лист хартия за печене, без да се застъпват. 
  9. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  10. Разбърквайте ги от време на време, докато изсъхнат и станат леко хрупкави и получат лек цвят (за около 10 минути). 
  11.  Извадете ги от фурната и я оставете включена.
  12. В голяма купа добавете яйцата и захарта. 
  13. Разбийте с миксер до пухкавост. 
  14. Добавете бакпулвера и разбийте отново.
  15. След това добавете зехтина, киселото мляко, портокаловата кора и сока, ваниловия екстракт и солта. 
  16. Всичко се разбърква много добре. 
  17. Добавете изпечените кори към сместа и разбъркайте внимателно с шпатула. 
  18. Пресипете сместа в подходяща тава за печене с незалепващо покритие. 
  19. Печете около 45 – 60 минути или докато сладкишът стане златистокафяв.
  20. Извадете го от фурната и с вилица го набоцкайте равномерно навсякъде. 
  21. Веднага залейте сладкиша с изстиналия сироп. 
  22. Оставете го да престои поне един час, а най-добре няколко, за да може сладкишът да поеме напълно сиропа.

Снимка: iStock

По идея от: themediterraneandish.com

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай