Ако обичате сиропираните десерти, този гръцки десерт, наречен портокалопита е точно за вас.
Приготвяне
-
В подходяща тенджера сложете портокаловата кора.
-
Важно е като я стържете или режете, върху нея да няма от бялата част от портокала.
-
Към нея добавете портокаловия сок, водата, меда и захарта.
-
Оставете да заври на средно силен огън, като разбърквате, докато захарта се разтвори.
-
След това намалете котлона и оставете сместа да къкри, докато леко се сгъсти.
-
Премахнете от котлона и оставете настрана да изстине напълно.
-
Нарежете или накъсайте корите на тънки/малки парчета.
-
Разстелете ги върху голям лист хартия за печене, без да се застъпват.
-
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
-
Разбърквайте ги от време на време, докато изсъхнат и станат леко хрупкави и получат лек цвят (за около 10 минути).
-
Извадете ги от фурната и я оставете включена.
-
В голяма купа добавете яйцата и захарта.
-
Разбийте с миксер до пухкавост.
-
Добавете бакпулвера и разбийте отново.
-
След това добавете зехтина, киселото мляко, портокаловата кора и сока, ваниловия екстракт и солта.
-
Всичко се разбърква много добре.
-
Добавете изпечените кори към сместа и разбъркайте внимателно с шпатула.
-
Пресипете сместа в подходяща тава за печене с незалепващо покритие.
-
Печете около 45 – 60 минути или докато сладкишът стане златистокафяв.
-
Извадете го от фурната и с вилица го набоцкайте равномерно навсякъде.
-
Веднага залейте сладкиша с изстиналия сироп.
-
Оставете го да престои поне един час, а най-добре няколко, за да може сладкишът да поеме напълно сиропа.
Снимка: iStock
По идея от: themediterraneandish.com
Как бихте оценили рецептата?