Меню

Канелен кекс с орехи и ванилия

5 декември 2024 | 06:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Канелен кекс с орехи и ванилия. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Кекс с аромат на канела понякога е всичко, за което мечтаете през есента. За да поглезите небцето си, пригответе за вас и любимите ви хора нашата рецепта за канелен кекс с превъзходен мирис на ванилия и хрупкави орехи. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 200 градуса. 
  2. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина. 
  3. Разбийте захарта с маслото с миксер до пухкава смес. 
  4. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте. 
  5. Добавете ванилията, разбийте. 
  6. В купа пресейте брашното, содата и бакпулвера. 
  7. Добавете ги на части към мокрите съставки. 
  8. Разбийте след всяко добавяне. 
  9. Добавете заквасената сметана и разбийте отново.
  10. Добавете орехите, разбъркайте с лъжица. 
  11. Запазете малко орехи за поръсване отгоре.
  12. Излейте половината от  тестото във формата. 
  13. Смесете захарта и канелата заедно в купа. 
  14. Поръсете равномерно върху тестото във формата. 
  15. Залейте с останалото тесто много бавно, за да не нарушите захарно-канелената поръска. 
  16. Поръсете с останалите орехи.
  17. Печете за 10 минути на 200 градуса. 
  18. След това намалете фурната на 170 и печете за още 45 минути или до суха клечка. 
  19. Извадете и оставете да изстива върху решетка поне 30 минути, преди да извадите от формата. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай