Меню

Патладжанът

14 април 2002 | 00:00 | Аз жената
Добави в любими
Патладжанът

Приготвяне

Патладжанът се е родил в тропическа Азия, после прескочил в Европа, където се чувства комфортно като у дома си.

Патладжаните се пекат, пържат, панират, могат да бъдат основно блюдо, както и гарнитура, достъпни са през цялата година и не са скъпи.
Шницели от патладжани
2 , 3 патладжана, сухари за паниране, 1 яйце, сирене, 4 л. зехтин или олио, сол, подправки
Избират се по-дребни млади патладжани, измиват се и се обелват по дължина на 3-4 места; посоляват се обилно и се оставят да престоят солени поне половин час, ако имате време и повече. Измийте от солта и подсушете със салфетка. Прорязват се надлъж и се пускат да се пържат в дълбок съд с врящата мазнина до зачервяване, след което във всеки разрез се поставят парченца сирене. Така приготвени се панират в брашно, яйца и сухар и се панират.
Друг вариант
Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете и оставете 20 мин. Измийте ги и подсушете. Оваляйте кръгчетата в разбитото яйце и сухар. Загрейте маслото и изпържете кръгчетата до златисто. Сервират се със салата от домати, червен лук и сирене.
Патладжани по ориенталски
Сварете два моркова и една малка глава целина и ги нарежете на кубчета. Изчистете една глава чесън и нарежете на ивици. Запържете две глави лук, нарязани на филийки, с една кафена чаша олио; прибавете чесъна, нарязаните зеленчуци и 4-5 червени домата, обелени и нарязани на ситно, посолете сместа. Отделно нарежете три средно големи патладжана, посолете, измийте след престоя от солта и подсушете с кърпа; пържат се в олио; нареждат се в огнеупорен съд, като помежду им се поставят запържените зеленчуци. Отгоре се нареждат филийки домати и нарязан магданоз, пече се половин час в умерено силна фурна. Поднесете ястието студено.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай