Ако досега не сте опитвали супа с пуешко месо, сега е моментът. Предлагаме да опитате една прекрасна, ароматна и богата на вкусове рецепта за пуешко гъмбо от Луизиана.
Продукти
Приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса, за да приготвите застройката или така нареченото Ру.
Смесете брашното с олиото в плитка тава.
Разбъркайте до гладкост.
Пъхнете в загрятата фурна, като от време на време го изваждате, за да разбъркате.
Ще отнеме около 60 до 90 минути, докато ру-то придобие карамелен цвят.
Извадете от фурната и оставете настрана.
За гъмбото (супата):
В голяма дълбока тенджера добавете 2 супени лъжици олио на среден към силен огън.
В тенджерата добавете наденицата и разбърквайте, докато започне да покафенява.
Извадете от тенджерата и оставете настрана.
В същата тенджера и мазнина добавете лука и солта.
Гответе с разбъркване, докато лукът се запържи.
Добавете чушките, целината, двата вида пипер и гответе с разбъркване, докато зеленчуците омекнат.
Отгоре поръсете с 2 супени лъжици брашно и разбъркайте, докато започне да се втвърдява и леко да се задържа по дъното на тенджерата. Ще отнеме около 4-5 минути.
След това добавете ру-то, наденицата и бульона.
Разбъркайте много добре и оставете да заври, след което намалете котлона на слаб огън.
Оставете да къкри така около 30 минути, като разбърквате от време на време.
След това добавете пуешкото месо и оставете да ври така още поне 40 минути.
Намалете котлона още и накрая добавете магданоза.
Нека се отпусне и даде аромата си на ястието за около 5 минути.
По желание може да сервирате гъмбото с готов сварен ориз в средата на всяка купа, както се сервира традиционно в Луизиана, САЩ.