Меню

Пикантно гъмбо с пуешко и наденица

10 декември 2024 | 05:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Пикантно гъмбо с пуешко и наденица
120 мин

  • Порции: 8

Ако досега не сте опитвали супа с пуешко месо, сега е моментът. Предлагаме да опитате една прекрасна, ароматна и богата на вкусове рецепта за пуешко гъмбо от Луизиана. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 180 градуса, за да приготвите застройката или така нареченото Ру. 
  2. Смесете брашното с олиото в плитка тава. 
  3. Разбъркайте до гладкост. 
  4. Пъхнете в загрятата фурна, като от време на време го изваждате, за да разбъркате. 
  5. Ще отнеме около 60 до 90 минути, докато ру-то придобие карамелен цвят. 
  6. Извадете от фурната и оставете настрана. 
  7. За гъмбото (супата):
  8. В голяма дълбока тенджера добавете 2 супени лъжици олио на среден към силен огън. 
  9. В тенджерата добавете наденицата и разбърквайте, докато започне да покафенява. 
  10. Извадете от тенджерата и оставете настрана. 
  11. В същата тенджера и мазнина добавете лука и солта. 
  12. Гответе с разбъркване, докато лукът се запържи. 
  13. Добавете чушките, целината, двата вида пипер и гответе с разбъркване, докато зеленчуците омекнат. 
  14. Отгоре поръсете с 2 супени лъжици брашно и разбъркайте, докато започне да се втвърдява и леко да се задържа по дъното на тенджерата. Ще отнеме около 4-5 минути. 
  15. След това добавете ру-то, наденицата и бульона. 
  16. Разбъркайте много добре и оставете да заври, след което намалете котлона на слаб огън. 
  17. Оставете да къкри така около 30 минути, като разбърквате от време на време. 
  18. След това добавете пуешкото месо и оставете да ври така още поне 40 минути. 
  19. Намалете котлона още и накрая добавете магданоза. 
  20. Нека се отпусне и даде аромата си на ястието за около 5 минути. 
  21. По желание може да сервирате гъмбото с готов сварен ориз в средата на всяка купа, както се сервира традиционно в Луизиана, САЩ. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай