Меню

Сарми с кисело зеле за Бъдни вечер

23 декември 2024 | 16:13 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими

Какво е трапезата на Бъдни вечер без постни зелеви сармички на нея? Те са задължително ястие за този празник. Можете да опитате тази традиционна рецепта за сарми с кисело зеле, с които да зарадвате близките си.

Продукти
Приготвяне
  1. Измийте и изчистете ориза.
  2. Сложете го в тиган.
  3. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка.
  4. Нека оризът набъбне в тигана.
  5. Тогава го свалете от огъня.
  6. Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани.
  7. Откъснете и останалите листа като внимавате да не ги повредите.
  8. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма.
  9. Направете това с всички зелеви листа.
  10. Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите.
  11. Върху тях подредете самите сарми.
  12. Излейте останалите чаши вода.
  13. Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето.
  14. Гответе за около 50 минути.

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай