Меню

Сочна празнична печена пуйка

24 декември 2024 | 09:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Сочна празнична печена пуйка. Снимка: istock
240 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 175 градуса. 
  2. В купа смесете всички подправки и солта. Разбъркайте. 
  3. Втрийте сместа с подправките в пуйката, така че да покриете кожата навсякъде. 
  4. Напълнете пуйката с резените портокал (заедно с кората), лука, моркова и целината. 
  5. Завържете краката с конец или канап. 
  6. Поставете пуйката в широка тава, застлана с фолио.
  7. Завийте краищата на фолиото, така че да образувате басейн, в който да излеете шампанското и бульона.
  8. Отгоре също завийте с фолио и притиснете краищата, за да се затвори плътно около и над пуйката. 
  9. Печете за около 2 часа и половина до 3 часа в загрятата на 175 градуса фурна. 
  10. След това свалете горния слой фолио и печете за още 1 час до златиста хрупкава коричка. 
  11. Извадете пуйката от фурната и оставете да си почива още 20-30 минути във фолиото, за да се върнат соковете в нея. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай