Коледните сладкиши са начин да покажете любовта си на близките и любимите си хора. Поглезете ги с едно специално предложение от Джейми Оливър. Предлагаме да опитате неговата рецепта за коледен лепкав тофи пудинг с кафе, който можете да приготовите по два начина - както под формата на един голям пудинг, така и като малки пудинги във форма на мъфини. И в двата случая резултатът ще е прекрасен.
Приготвяне
-
За пудинга:
-
Загрейте фурната на 180 градуса.
-
Намажете форма за кекс с малко масло и разнесете.
-
По желание може да направите 10 малки пудинга вместо един голям. За целта използвайте форми за мъфини.
-
Сложете фурмите в блендер заедно с канелата и добавете 330 мл гореща вода.
-
Добавете индийското орехче.
-
Оставете фурмите в горещата вода и подправките, за да се накиснат и да набъбнат.
-
Пасирайте, докато се получи гладко пюре.
-
Добавете орехите в блендера и пасирайте още веднъж.
-
Добавете двата вида захар и пасирайте отново.
-
Без да спирате блендера този път добавете яйцата едно по едно.
-
Добавете брашното и щипка сол.
-
Пулсирайте с блендера отново до хомогенизиране.
-
Изсипете получената смес във формата за пудинг или във формичките за мъфини според избора ви.
-
Печете в загрята фурна за 45 минути или до суха клечка.
-
За карамеления сос:
-
На котлон в тенджера разтопете маслото на слаб към среден огън.
-
След като маслото се разтопи, добавете двата вида захар и разбърквайте до разтварянето им.
-
Добавете еспресото и рома, като сте внимателни да не фламбирате сместа заради алкохола.
-
Наливайте много бавно и не разклащайте съда.
-
Добавете сметаната и орехите.
-
Намалете котлона и оставете соса да се сгъсти и добие тъмен златист цвят.
-
Извадете пудинга от фурната и го извадете от формата/ формите.
-
Намажете пудинга със соса обилно с четка, като запазите половината от соса.
-
Запазената половина от соса просто полейте отгоре върху пудинга или малките пудинги (в зависимост от това какви форми сте използвали).
-
Декорирайте с целите орехи и сервирайте.
Снимка: istock
Как бихте оценили рецептата?