Меню

Коледен тофи пудинг с кафе от Джейми Оливър

25 декември 2024 | 06:00 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Коледен тофи пудинг с кафе от Джейми Оливър. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Коледните сладкиши са начин да покажете любовта си на близките и любимите си хора. Поглезете ги с едно специално предложение от Джейми Оливър. Предлагаме да опитате неговата рецепта за коледен лепкав тофи пудинг с кафе, който можете да приготовите по два начина - както под формата на един голям пудинг, така и като малки пудинги във форма на мъфини. И в двата случая резултатът ще е прекрасен. 

Продукти
Приготвяне
  1. За пудинга:
  2. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  3. Намажете форма за кекс с малко масло и разнесете. 
  4. По желание може да направите 10 малки пудинга вместо един голям. За целта използвайте форми за мъфини. 
  5. Сложете фурмите в блендер заедно с канелата и добавете 330 мл гореща вода. 
  6. Добавете индийското орехче. 
  7. Оставете фурмите в горещата вода и подправките, за да се накиснат и да набъбнат. 
  8. Пасирайте, докато се получи гладко пюре. 
  9. Добавете орехите в блендера и пасирайте още веднъж. 
  10. Добавете двата вида захар и пасирайте отново. 
  11. Без да спирате блендера този път добавете яйцата едно по едно. 
  12. Добавете брашното и щипка сол. 
  13. Пулсирайте с блендера отново до хомогенизиране. 
  14. Изсипете получената смес във формата за пудинг или във формичките за мъфини според избора ви. 
  15. Печете в загрята фурна за 45 минути или до суха клечка. 
  16. За карамеления сос: 
  17. На котлон в тенджера разтопете маслото на слаб към среден огън. 
  18. След като маслото се разтопи, добавете двата вида захар и разбърквайте до разтварянето им. 
  19. Добавете еспресото и рома, като сте внимателни да не фламбирате сместа заради алкохола. 
  20. Наливайте много бавно и не разклащайте съда. 
  21. Добавете сметаната и орехите. 
  22. Намалете котлона и оставете соса да се сгъсти и добие тъмен златист цвят. 
  23. Извадете пудинга от фурната и го извадете от формата/ формите. 
  24. Намажете пудинга със соса обилно с четка, като запазите половината от соса. 
  25. Запазената половина от соса просто полейте отгоре върху пудинга или малките пудинги (в зависимост от това какви форми сте използвали). 
  26. Декорирайте с целите орехи и сервирайте.

Свързани статии

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай