Меню

Чудна питка за Бабинден

7 януари 2025 | 16:20 | Аз жената
5 от 10 гласа
средно
Добави в любими
Чудна питка за Бабинден. Снимка: istock

  • Порции: 8-10

Бабинден е празник, на който почитаме акушерите и гинеколозите – хората, които помагат раждането да мине леко и успешно. По стара традиция у нас на 8 януари празнуват и бабите. На Бабинден по обичай се приготвя домашна питка, с която почитаме празника. Опитайте нашата лесна рецепта за чудна питка за Бабинден.

Продукти
Приготвяне
  1. Пресявате брашното.
  2. В средата правите кладенче.
  3. Междувременно разтваряте маята в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане каша.
  4. Когато маята шупне, се слага в кладенчето.
  5. Прибавя се едно разбито яйце и солта.
  6. Размесвате добре.
  7. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото.
  8. Размесва се пак и се оставя да втаса.
  9. След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло.
  10. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото.
  11. Разточва се и се оформя питката.
  12. За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета.
  13. Всяко парче се реже на три и се плете плитка.
  14. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио.
  15. Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена по избор. 
  16. Слага се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
  17. Оставя се готовата питка да се охлади в тавата за 10 минути, след което се премества върху метална решетка, за да изстине напълно.

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Айша от Сливен ( преди 17 часа )
Ами ако нямам Мая, пак ли ще стане питката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар