Бабинден е празник, на който почитаме акушерите и гинеколозите – хората, които помагат раждането да мине леко и успешно. По стара традиция у нас на 8 януари празнуват и бабите. На Бабинден по обичай се приготвя домашна питка, с която почитаме празника. Опитайте нашата лесна рецепта за чудна питка за Бабинден.
Приготвяне
-
Пресявате брашното.
-
В средата правите кладенче.
-
Междувременно разтваряте маята в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане каша.
-
Когато маята шупне, се слага в кладенчето.
-
Прибавя се едно разбито яйце и солта.
-
Размесвате добре.
-
Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото.
-
Размесва се пак и се оставя да втаса.
-
След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло.
-
Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото.
-
Разточва се и се оформя питката.
-
За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета.
-
Всяко парче се реже на три и се плете плитка.
-
Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио.
-
Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена по избор.
-
Слага се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
-
Оставя се готовата питка да се охлади в тавата за 10 минути, след което се премества върху метална решетка, за да изстине напълно.
Как бихте оценили рецептата?