Меню

Най-вкусният родопски пататник

5 февруари 2025 | 09:19 | Аз жената
Добави в любими
Домашна рецепта за пататник.

Родопският пататник е сред кулинарните ястия, с които цяла България се гордее. За него са нужни само няколко продукта и малко подправки и става изключително вкусен домашен шедьовър, с който може да се закусва, обядва и вечеря.

Опитайте рецептата ни за традиционен родопски пататник:

Продукти
Приготвяне

Обелете и настържете картофите на ренде. Настържете на ренде сиренето и кашкавала. Нарежете лука много на ситно.

В голям съд смесете настърганите картофи, сирене, кашкавал. Добавете лука и всички изброени подправки: джоджен, сминдух, черен пипер и сол на вкус. Накрая добавете и яйцата. Разбъркайте внимателно.

Сложете в тиган (с тефлоново покритие) малко разтопено масло. Поставете 1-2 точени кори на дъното, оставете краищата да висят извън тигана. Изсипете плънката (не до горе на тигана) и разпределете добре по цялото дъно. С останалите краища от корите завийте плънката отгоре, като се стремите да покрие изцяло плънката.

Включете котлона, но на слаба степен. Сложете капак на тигана. Запържете пататника, докато се зачерви много хубаво от долната страна. Махнете капака. Слагаме голяма и плоска чиния върху тигана и обръщаме пататника. Следва внимателно поставяне пак в тигана от обратната страна, за да го запържим и от другата страна, като този път не слагаме капак, за да се получи хрупкава коричка. Запържваме. Пататникът ни е готов. Намажете горната страна с масло. Можете да го сервирате с цедено кисело мляко или айрян.

Автор на рецептата е Ива Фъзлова.

Опитайте още:

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай