Кексът е винаги добра идея, когато ви се хапва нещо вкусно, сладко и пухкаво. Ето ви още една прекрасна идея – нека кексът ви този път да е маслен и да има неустоима захарна глазура!
Продукти
Приготвяне
За тестото:
Смесете сухите съставки в купа и разбъркайте с телена бъркалка.
В друга купа смесете мътеницата и ванилията, разбъркайте.
В трета купа разбийте с миксер маслото и захарта до пухкава смес за около 5 минути.
Към тях добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате.
Започнете да добавяте сухите съставки и мътеницата, като редувате на части.
Разбивайте след всяко прибавяне.
Излейте полученото гладко тесто в предварително напръскана със спрей за готвене форма за кекс.
Печете в загрята на 200 градуса фурна за 50-60 минути или до суха клечка.
За глазурата:
В тенджера на среден огън разтопете маслото, захарта и водата, като разбърквате постоянно.
Свалете от котлона и добавете ванилията, разбъркайте.
Извадете кекса от фурната.
Набучете го с шишче на различни места.
Залейте с глазурата, докато кексът е още във формата.
Запазете малко от глазурата за накрая.
Изчакайте да изстине върху решетка, преди да го извадите от формата.
Нека да поеме от глазурата.
Извадете кекса от формата.
Прехвърлете в съд за сервиране и залейте с останалата глазура.