Меню

Сладкиш с шамфъстък

16 март 2025 | 07:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
70 мин.

  • Порции: 8-10

Обичате ли шамфъстък? Една от най-вкусните и скъпи ядки е сред любимите ни за приготвяне на вкусни десерти. Опитайте рецептата за сладкиш с шамфъстък.

Продукти
Приготвяне
  1. Запечете шамфъстъка на 170 градуса за 10 минути. 
  2. Оставете го да се охлади леко. 
  3. Прехвърлете шамфъстъка в кухненски робот. 
  4. Добавете 1 супена лъжица захар към него. 
  5. Всичко се смила добре. 
  6. В купа комбинирайте добре смлените шамфъстъци, брашното, бакпулвера, содата и солта.
  7. Отделно комбинирайте добре киселото мляко, останалата захар, яйцата, зехтина и ваниловия екстракт.
  8. Трябва да се получи хомогенна смес.
  9. След това към нея добавете сухата смес. 
  10. Разбъркайте много добре. 
  11. Намажете подходяща форма с малко зехтин и я застелете с хартия за печене.
  12. Изсипете тестото. 
  13. Печете за 30-32 минути или до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  14. Оставете изпечената торта да се охлади във формата за 15 минути.
  15. След това я обърнете върху решетка, за да се охлади напълно, около 1 час.
  16. В малка купа разбийте заедно маслото от шам фъстък, пудрата захар и водата до гладкост. 
  17. Залейте напълно охладената торта с нея и поръсете с още ядки. 
  18. Оставете глазурата да стегне за поне 30 минути, преди да сервирате. 

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай