Меню

Питка за Тодоровден

6 март 2025 | 14:00 | Мария Василева
средно
Добави в любими
Питка за Тодоровден.
180 мин.

  • Порции: 8-10

На 8 март ще отбележим празника Тодоровден. Той се почита като се омесват обредни хлябове, които са с форма на подкова. След това те се раздават на съседи и близки, за да бъде здрава цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата.

Предлагаме ви да опитате нашата вкусна рецепта за домашна питка за Тодоровден.

Продукти
Приготвяне
  1. В голяма купа смесете заедно маята, захарта, солта и водата.
  2. Оставете да престои, докато маята се разтвори.
  3. Постепенно добавете брашното, една чаша наведнъж към течността и разбъркайте старателно, докато тестото се отдели от стените на купата.
  4. Обърнете тестото върху набрашнена повърхност, за да го омесите.
  5. Оставете тестото да почива, докато изстържете и намажете купата за смесване с няколко капки зехтин (за предпочитане) или незалепващ спрей за печене. Омесете тестото отново за 2 до 3 минути.
  6. Оставете да втаса.
  7. Върнете тестото в купата и го обърнете веднъж, за да намажете горната част.
  8. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло, докато тестото удвои обема си, около 1 до 2 часа.
  9. Оформете го: ударете тестото с юмрук и за кратко омесете въздушните мехурчета.
  10. Разрежете тестото наполовина и оформете две питки.
  11. Поставете питките върху тава, обилно поръсена с царевично брашно.
  12. Оставете питките да починат 5 минути.
  13. Печете в предварително загрята фурна до готовност.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай