На 8 март ще отбележим празника Тодоровден. Той се почита като се омесват обредни хлябове, които са с форма на подкова. След това те се раздават на съседи и близки, за да бъде здрава цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата.
Предлагаме ви да опитате нашата вкусна рецепта за домашна питка за Тодоровден.
Приготвяне
-
В голяма купа смесете заедно маята, захарта, солта и водата.
-
Оставете да престои, докато маята се разтвори.
-
Постепенно добавете брашното, една чаша наведнъж към течността и разбъркайте старателно, докато тестото се отдели от стените на купата.
-
Обърнете тестото върху набрашнена повърхност, за да го омесите.
-
Оставете тестото да почива, докато изстържете и намажете купата за смесване с няколко капки зехтин (за предпочитане) или незалепващ спрей за печене. Омесете тестото отново за 2 до 3 минути.
-
Оставете да втаса.
-
Върнете тестото в купата и го обърнете веднъж, за да намажете горната част.
-
Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло, докато тестото удвои обема си, около 1 до 2 часа.
-
Оформете го: ударете тестото с юмрук и за кратко омесете въздушните мехурчета.
-
Разрежете тестото наполовина и оформете две питки.
-
Поставете питките върху тава, обилно поръсена с царевично брашно.
-
Оставете питките да починат 5 минути.
-
Печете в предварително загрята фурна до готовност.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?