Меню

Грузински маслен кекс с орехи

17 март 2025 | 10:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Грузински маслен кекс с орехи
60 мин.

  • Порции: 10

Опитайте една чудесна рецепта за кекс с орехи и маслена текстура от кухнята на Грузия. Пухкавата му мекота, хрупкавостта от ядките и невероятният аромат ще ви завладеят. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 220 градуса. 
  2. Намажете форма за кекс с малко масло и застелете с хартия за печене. 
  3. Разтопете маслото на котлон на среден огън, като разбърквате, докато добие златист цвят. 
  4. Свалете от огъня. 
  5. Изчакайте да изстине малко за около 3 до 5 минути. 
  6. Към него добавете двата вида захар, олиото, ванилията и яйцата едно по едно. 
  7. Разбъркайте много добре с телена бъркалка. 
  8. Накрая добавете солта и бакпулвера и разбъркайте до разтварянето им. 
  9. Към сместа добавете брашното и орехите. 
  10. Разбъркайте добре с шпатула, докато се смесят и брашното се разтвори в течните съставки. 
  11. Прехвърлете тестото в подготвената форма. 
  12. Печете за около 35-40 минути или до суха клечка в загрята фурна. 
  13. Оставете да изстине върху решетка за 10-15 минути, преди да извадите от формата. 
  14. Извадете кекса от формата, оставете да изстива за още 30 минути върху решетка и чак тогава нарежете. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай