На 25 март отбелязваме празника Благовещение. По стар обичай на този ден приготвяме лучник – традиционно ястие с кромид лук. Опитайте нашата рецепта, която може да приготвите с домашно тесто за пица или с готово.
Приготвяне
-
Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода.
-
Когато омекне, се сваля от котлона и се оставя да изстине.
-
Прибавят се натрошеното сирене и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица.
-
Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма.
-
Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма.
-
Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка.
-
Намазвате я с олио и изсипвате плънката.
-
Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка.
-
Отново намазвате с олио.
-
По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким.
-
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
-
За тази рецепта може да използвате също и домашно приготвено лесно тесто за пица.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?