Меню

Лучник за Благовещение

22 март 2025 | 08:30 | Аз жената
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Лучник за Благовещение
60 мин.

  • Порции: 8-10

На 25 март отбелязваме празника Благовещение. По стар обичай на този ден приготвяме лучник – традиционно ястие с кромид лук. Опитайте нашата рецепта, която може да приготвите с домашно тесто за пица или с готово.

Продукти
Приготвяне
  1. Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода.
  2. Когато омекне, се сваля от котлона и се оставя да изстине.
  3. Прибавят се натрошеното сирене и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица.
  4. Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма.
  5. Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма.
  6. Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка.
  7. Намазвате я с олио и изсипвате плънката.
  8. Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка.
  9. Отново намазвате с олио.
  10. По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким.
  11. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
  12. За тази рецепта може да използвате също и домашно приготвено лесно тесто за пица.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?